Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, Çin uzay programı ile ilgili sızdırılan belgeler üzerine yayınladığı raporda Çin’in tahminlerinden çok daha ileri olduğu söylendi. Rapor sonucunda ABD yeni rakibini uzay programında Rusya’dan sonraki en büyük tehdit olarak açıkladı.
Kerem Yeğinboy/Egeligazete-Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi(CSIS) bu ay yayınladığı yıllık “Uzay Tehdidi Değerlendirmesi” raporu, Çin’in uzayda dünya lideri olma hedefine doğru ilerlemeye devam ettiğini açıkladı. Geçtiğimiz yıl boyunca Çin’in uzay ve karşı uzay varlıklarını büyütmeye devam ederek ABD’den sonra en fazla kabiliyete sahip ikinci uzay ülkesi olma konumunu koruduğu bildirildi.
Raporda, Çin’in alçak Dünya yörüngesinde bir uzay istasyonu geliştirdiği, Ay’ın uzak tarafına bir uzay aracı ve Mars’a bir gezgin indirdiği bilgileri de yer aldı. Çin’in Ay’a astronot göndermeyi planladığı ve NASA’nın Artemis programının da astronot göndermeyi planladığı açıklandı. Çin hükümetinin Ay’ın güney kutbunu hedeflediği belirtildi. ABD’li yetkililere göre Çin, ABD’nin iki rakibi arasında açık ara daha dinamik bir uzay programına sahip.
“Çin Mars’a bir gezgin indirdi”
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi bu ay yayınladığı yıllık “Uzay Tehdidi Değerlendirmesi” raporunda “Çin uzayda dünya lideri olma hedefine doğru ilerlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl boyunca Çin, uzay ve karşı uzay varlıklarını büyütmeye devam ederek ABD’den sonra en fazla kabiliyete sahip ikinci uzay ülkesi olma konumunu korudu. Çin ayrıca alçak Dünya yörüngesinde bir uzay istasyonu geliştirdi, Ay’ın uzak tarafına bir uzay aracı ve Mars’a bir gezgin indirdi. Ayrıca Ay’a astronot göndermeyi planlıyor ve NASA’nın Artemis programının da astronot göndermeyi planladığı Ay’ın güney kutbunu hedefliyor. ABD’li yetkililere göre Çin, ABD’nin iki rakibi arasında açık ara daha dinamik bir uzay programına sahip” bilgileri yer aldı.
Rusya uzay programında duraksama döneminde
NASA Yöneticisi Bill Nelson geçen hafta kongrede yapılan bir oturumda, ülkenin sivil alanda da Çin ile bir uzay yarışı içinde olduğuna dair inancını tekrarladı ve ABD’nin astronotlarını Çin’den önce Ay’a göndermesi gerektiği uyarısında bulundu. Bill Nelson “Çin’in oraya önce gitmesine izin verirseniz biz buradayız demelerini ne engelleyebilir? Burası bizim bölgemiz. Siz uzak durun. Bu nedenle oraya uluslararası bir görevle gitmemizin ve yolun kurallarını belirlememizin önemli olduğunu düşünüyorum” açıklamalarında bulundu. Sızdırılan istihbarat dosyalarına göre Çin’in uzay programı istikrarlı bir şekilde ilerlerken, Rusya’nın uzay programı duraksama dönemine girdi.
Starlink’e karşı Tobol
Hem Çin hem de Rusya yörüngedeki uyduları füzelerle imha etme kabiliyetine sahip. Çin bunu 2007 yılında gerçekleştirmiş, Rusya ise 2021 yılında ölü bir uyduyu füzeyle imha ederek devasa bir enkaz alanı yaratmış ve ABD ile uluslararası toplumun kınamasına neden olmuştu. The Post daha önce sızdırılan belgelerin Rusya’nın, Rusya ile çatışma boyunca Ukraynalıların bağlantısını sağlayan SpaceX’in Starlink uydu sistemini bozmak amacıyla Tobol elektronik savaş sistemini de denediğini gösterdiğini bildirmişti. Belgelerden birinde, küresel rekabetin yanı sıra, “Batılı ortaklıkların kesilmesi ve tedarik zincirlerinin bozulması da büyük olasılıkla Rus uzay programının en az 2020’den bu yana düşüşte olan finansman yaratma kabiliyetini engelledi” dendi. SpaceX’ten ismen bahsetmeyen belge, 2020’de adı geçen bir ABD ticari şirketinin astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımak için onaylandığını; ABD’nin deniz başına 75-85 milyon dolar ödediğini kaydetti.
“Sofistike bir dizi tehdit”
Geçtiğimiz hafta Colorado Springs’te düzenlenen Uzay Sempozyumu konferansında konuşan Uzay Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Chance Saltzman, Pentagon’un iletişim ve GPS uydularının karıştırılması, diğer uyduları yakalayabilen uzay araçları, gözlerini kamaştırabilen lazerler, siber saldırılar ve düşmanların uzay araçlarını takip eden diğer uyduları serbest bırakan uyduları içeren sofistike bir dizi tehdit gördüğünü söyledi. Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall konferans sırasında Çin’in “Uzay Kuvvetleri kurulduğundan bu yana uydularının sayısını iki katına çıkardığını” söyledi. Şu anda faaliyette olan 700’den fazla uydunun yaklaşık 250’si ISR ya da istihbarat, gözetleme ve keşif için kullanılıyor.
Aynı zamanda, sızdırılan bir başka belgeye göre Çin, “ABD ve Müttefiklerin kilit uzay varlıklarını risk altında tutmak için” önemli yetenekler geliştirdi ve Tayvan ile herhangi bir çatışmada bunları konuşlandıracak. Bu değerlendirmeler bir arada ele alındığında, Ukrayna’daki çatışmanın da vurguladığı üzere, uzayın modern savaşta artan önemini ortaya koyuyor ve askeri analistlerin yıllardır uyarıda bulunduğu tehdit türlerinin altını çiziyor. The Post daha önce haberleştirilmemiş olan bu belgelere, Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları üyesi Jack Teixeira tarafından bir Discord sohbet odasına sızdırıldığı iddia edilen istihbarat materyallerinden ulaştı. Savunma Bakanlığı yorum yapmayı reddetti. Sızıntı, ABD Uzay Kuvvetleri’nin üçüncü faaliyet yılına girdiği ve üst düzey Pentagon liderlerinin uzaydan gelen tehditlerin arttığı konusunda alarm verdiği bir dönemde gerçekleşti.
“Çin, ABD’ye karşı koyacak yollar geliştirdi”
Stratejik Uluslararası ve Çalışmalar merkezi raporunda “Rusya’nın programı çökmüş durumda, Çin ise Amerikan yeteneklerine karşı koyacak yollar geliştirdi” notu düşüldü.
Washington Post tarafından ele geçirilen çok gizli bir ABD istihbarat belgesinde “Rusya’nın sorunlu uzay programı, artan küresel rekabet, ABD yaptırımları ve Rusya’nın gelirinin büyük bir kısmını yiyen SpaceX’in yükselişiyle karşı karşıya kaldığı için önümüzdeki on yıl içinde büyük olasılıkla azalacak” bilgileri yer aldı.