CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Son günlerde ard arda yapılan konser, festival, gösteri iptalleri ve yasakları meclis gündemine taşıdı. Yaşam biçimine müdahale eden yasaklama ve kısıtlamaların önlenmesi, devlet eliyle hak ve özgürlüklere müdahale eden uygulamaların engellenmesi, Sanatçıların sosyoekonomik sorunlarının araştırılması ve bir an önce, eğlence sektörü çalışanlarını zor durumda bırakan “gece 01.00’den sonra müzik yasağı”nın kaldırılmasına ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.
ALENEN YAŞAM TARZINA MÜDAHALEDİR
Purçu, “Son günlerde yapılan konser, festival, gösteri iptalleri ve yasaklar kamuoyunun tepkisine neden olmakta, toplumda özgürlüklerin kısıtlanması bağlamında endişe yaratmaktadır. Yaşam biçimine müdahale mevcut hükümetin bir politikası haline gelmekte, buna bağlı olarak konser, festival gibi sanatsal etkinlikler Valilikler, Belediyeler tarafından iptal edilmekte, gece 01.00’den sonra müziğin yasaklanması kısıtlaması devam etmektedir.” diyen CHP’li Milletvekili Purçu, “Yakın zamanda yapılması planlanan ve aylar öncesinden izin alınmış konser, festival, gösteri, yürüyüş vb. çoğu sanatsal olan etkinliklerin, “Halkımızın inanç ve gelenekleri ile uyuşmayan”, “kamu huzuru ve esenliğinin tehlikeye düşürüldüğü” gibi asılsız gerekçelerle iptal edilmesi; eğlence, ifade özgürlüğü, toplanma ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı başta olmak üzere birçok Anayasal hak ve özgürlüğü kısıtlamaktadır” açıklamasında bulundu.
MÜZİSYENLERİN EKMEĞİYLE OYNANIYOR
Daha önce de gece 12.00’den sonra müzik yasağının yarattığı sorunları TBMM gündemine taşıyan Purçu, aynı hususta şunları aktardı: “Pandemi tedbirleri kapsamında eğlence ve yeme-içme sektörüne dahil olan mekanların kapatılmasıyla uzun bir süre işsiz kalan müzisyenlerden, intihar eden çok sayıda kişi olduğu bilinmektedir. Müzisyenler dışında sanatçıların birçoğu, geçimlerini gündelik kazançla sağlamakta, kayıtsız bir şekilde, güvencesiz koşullarda çalışmaktadırlar. Son yıllarda pandemi gerekçesiyle artan yasaklar, geçim kaynaklarını kaybetmelerine, dolayısıyla yoksullaşmalarına neden olmuştur. Giderlerini karşılayamadığı için zarar eden birçok işyeri sahibi ise iflas etmiştir. Bu nedenle, söz konusu müzik yasağının kaldırılması konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması şart olmuştur.”