KEREM YEĞİNBOY/EGELİ GAZETE-İzmir, Cittaslow 2021 Genel Kurulu’nda dünyanın ilk Cittaslow (Sakin) Metropol pilot kenti ilan edildi. Ancak Mahalli Çevre Kurulu geçen aylarda olduğu gibi yine kentin bu özelliğiyle çelişen kararlar aldı. İzmir Mahalli Çevre Kurulu’nun Haziran ayı toplantısında aldığı kararla; Konak, Karşıyaka, Buca, Narlıdere, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Seferihisar’da 11 büyük inşaata daha gece ve pazar günleri çalışabilecek. Verilen izin nedeniyle İzmirliler cumartesi dahil 23.00’e kadar, Pazar günleri de 19.00’a kadar büyük inşaatların gürültüsüne katlanmak zorunda kalacak.
Kamuya ait inşaatlara olağanüstü durumlarda verilen izinlerin özel faaliyetler için herhangi olağanüstü durum olmamasına rağmen verildiği belirtildi. Verilen izinler nedeniyle İzmirliler dinlenme saatlerinde aralıksız gürültüye maruz kalacak olması tepkilere neden oldu. Uzmanlar da bu kararların halk sağlığını tehlikeye atacağı görüşünde.
YÖNETMELİKTE “KAMU YARARI” ŞARTI VAR
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre; konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetlerinin akşam ve gece zaman dilimlerinde sürdürülmesi yasak. Çalışma saatleri 07.00-19.00 olarak sınırlandırılmış durumda. Bu saatler dışında çalışma yapılması yasak Ancak Yönetmelik, kamu yararı gerektiren faaliyetler için zorunlu hallerde bu konuya bir esneklik getiriyor.
Kamu yararı gerektiren; baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projeler için Mahalle Çevre Kurulu kararı ile gece çalışma izni veriliyor. Söz konusu madde açık olarak kamu yararını ifade etmesine ve okul, hastane, yol, köprü gibi zorunlu tesisleri kapsıyor olmasına karşın, Mahalli Çevre Kurulu kararlarında özel inşaat faaliyetleri bu maddeye dayandırılarak kamu yararı olarak değerlendirilip çalışma saatleri 24 saate kadar uzatıldı.
UZMANLAR UYARDI: HALK SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Bu kararlar doğrultusunda evlerinde dinlenme saatleri içerisinde vatandaşların sürekli gürültüye maruz kalmalarının önünün açılmış olacağı konusunda uyaran çevre uzmanları, “Kentteki inşaat faaliyetlerinin sayısını ve yoğunluğunu dikkate aldığımızda ise sorunun büyüklüğü ortaya çıkıyor. Bütünsel bir planlama yapılmadan, tekil bazda verilen izinler tüm çevresel etkilerde olduğu gibi bu faaliyetlerde de halk sağlığını olumsuz etkileyen noktalara ulaşmış durumda. Bir bölgede yer alan birden fazla inşaatın söz konusu maddeye istinaden uzun çalışma saatlerinde yarattığı çevresel kirlilik inşaat bazında belli süreler olarak tanımlansa da bölge bazında değerlendirildiğinde sürekli bir gürültü problemi olarak karşımızda” ifadelerini kullandı.