Çevre İl Müdürlüğü’nün Torbalı’nın Subaşı Mahallesi’nde ÇED süreci başlatılması onayını verdiği tehlikeli atık işleme tesisi endişelere neden oldu. Başlatılan ÇED süreci için hazırlanan dosyada “NACE kodu” denen bölümün tehlikeli atıklar kapsamında nükleer atıkları da içermesi kuşkuları artırdı. Ege Çevre Platformu Avukatı Arif Ali Cangı, “Yoksa Gaziemir’deki radyoaktif bulaşıklı kurşun atıkları buraya götürülüp “radyasyon dozu yönetmelik değerleri içindedir” denip bertaraf mı edilmek isteniyor?” dedi.
NACE kodunun tehlikeli atıklar kapsamında nükleer atıkları da içermesinin kuşkulu bir durum oluşturduğunu ifade eden Cangı şöyle konuştu: “ Torbalı’daki söz konusu tesis için hazırlanan raporda; Atıklarda radyasyon bulunması durumunda atığa hiçbir müdahale yapılmadan Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna haber verilmesi notunun özelikle yazılmış olması oraya radyoaktif bulaşıklı atıkların da gelebileceğini mi işaret ediyor. Yoksa Gaziemir’deki radyoaktif bulaşıklı kurşun atıkları buraya götürülüp ‘radyasyon dozu yönetmelik değerleri içindedir’ denip bertaraf mı edilmek isteniyor?” dedi.
Asit yağmurları Torbalı Ovası’nı ne hale getirir
Konunun İzmir’in en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Torbalı için büyük bir tehlike arz ettiğini vurgulayan Cangı, “Depolanacak ve ayrıştırılacak her türlü tehlikeli atığın yaratacağı ağır metal ve diğer kirlilikler bölgedeki yaşamı tehdit etmeyecek mi? Asit yağmurları, tozlanma ve yeraltı sularına sızması halinde Torbalı ovası ne hale gelir? Üstelik proje ÇED yönetmeliğinin Ek 2 listesindeki faaliyetlerden sayılmış, yani ÇED Gerekli Değil kararı bile verilebilir” diye konuştu.
Radyasyon tespit edilirse Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na bildirilecek
Çevre İl Müdürlüğü’nün yayınladığı söz konusu tesisin başvuru dosyasında günlük 250 ton, yıllık 75.000 ton tehlikeli atık depolanıp geri kazanım işlemi gerçekleştirilecek. Torbalı’daki tesiste tehlikeli atıkların ve patlayıcı, oksitleyici, yanıcı, zehirli, aşındırıcı, bulaşıcı ve insan sağlığı için zararlı atıkların (nükleer atıklar, biyokimyasal atıklar, kimyasal piller v.b) toplanması gerçekleştirilecek. Atıkların kabulü gerçekleştirilirken öncelikle radyasyon ölçümü yapılacak. Radyasyon tespit edilmesi halinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na bildirilecek.
Tesiste ayrıca; sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları, tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları, metalik minerallerin fiziki ve kimyasal işlenmesinden kaynaklanan tehlikeli maddeler içeren diğer atıklar, alüminyum oksit üretiminden çıkan tehlikeli maddeler içeren kırmızı çamur, metalik olmayan minerallerin fiziki ve kimyasal işlemlerinden kaynaklanan atıklar da depolanıp işlenecek.
Tehlikeli atıkların yanı başında yerleşim alanları
Tehlikeli atıkların yer alacağı Subaşı Mahallesi’ndeki tesis 2350 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. Tehlikeli atıkların bulunacağı alanın 2 kilometre kuzeybatı yönünde Cumhuriyet Mahallesi, 4 kilometre kuzeydoğusunda ise Atalan Mahallesi yer alıyor. Tehlikeli tesis Torbalı ilçe merkezine de 7.5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.