İzmir’de hava kalitesi değerleri her geçen daha da düşerken, yapılan araştırmalara göre pekçok yerde sınır değerler aşılırken önemli kirletici unsurlardan biri olan taş ocaklarına büyük bir hızla yeni izinler veriliyor. Bu izinlerin neredeyse tamamının orman alanlarında olması da dikkat çekiyor. Son olarak Kemalpaşa, Torbalı ve Kınık’ta orman alanlarına milyonlarca ton kapasiteli yeni taş ocakları yapılması amacıyla ÇED sürecinin başlatılması için gerekli izinler verildi. Kemalpaşa’da taş ocağı yapılmak istenen bölge ormanın yanısıra zeytin alanı içinde yer alıyor. Torbalı’da mermer ocağı olarak planlan orman alanı içinde yer alan bölgede kurulacak tesis 94 yıl işletilecek. Kınık’ta da 3075 hektarlık orman alanı perlit ocağı için feda edilecek.
Kemalpaşa’da 182, 61 hektarlık orman alanında taş ocağı kurulacak. Proje kapsamında orman alanında yılda 2 milyon ton malzeme alınacak. Alanda yılın 300 günü 16 saat çalışma yürütülecek.
Faaliyet alanında patlayıcı madde de kullanılacak. Ağır ANFO, ANFO, kapsüle duyarlı patlayıcı (emisyon patlayıcı gibi) ve milisaniye gecikmeli kapsüller veya infilaklı fitil kullanılarak patlatma işlemi gerçekleştirilecek. Taş ocağı çalışmalarının yürütüleceği alanın sadece 590 metre yakınında Beşpınar Mahallesi bulunuyor. Yoğun çalışmaların yürütüleceği alanın 1020 metre yakınında da Yenmiş Mahallesi var.
Hem orman hem zeytin alanı
Kemalpaşa’da taş ocağı karulacak alanın orman vasfının yanında zeytin ağaçları olması da dikkat çekti. Ansızca Mahallesi kuzeyinde yaşlı zeytin ağaçlarından oluşan zeytinlik niteliğinde tescil edilmiş alanlar var. Yine taş ocağı kurulacak alanın 3 km yarıçaplı daire içinde yer alan diğer yerleşim yerleri Beşpınar ve Yenmiş Mahallesi. Bu mahallelerde de birçok tescilli düzensiz kurulmuş zeytinlikler veya ağırlıklı açık alana sahip zeytinli tarla niteliğinde taşınmazın bulunduğu saptandı. Bir kısım tarla veya bağ olarak tescil edilmiş taşınmaza zeytin dikilmiş olduğu da belirtildi.
Torbalı’daki mermer ocağı 94 yıl işletilecek
Torbalı’da kurulacak mermer ocağı için ise 4 Şubat’ta İDK(İnceleme Değerlendirme Kurulu) toplantısı yapılacak. 75.59 hektarlık tamamı orman alanında kalan bölgede yıllık 540 bin ton kapasiteli taş ocağı kurulacak. Taş ocağına en yakın alan 1180 metre mesafedeki İstiklal Mahallesi. Buradaki mermer ocağı 94 yıl boyunca işletilecek.
Kınık’ta 3075 hektarlık orman alanı
Kınık Bademalan’da perlit ocağında da yılda 162 bin ton olan üretim kapasitesinin 480 bin tona çıkarılması planlanıyor. Yılın 312 günü çalışma yürütülecek 3075 hektarlık bu alan da orman alanı içinde yer alıyor.