Gaziemir’de 2007 yılında tespit edilen ve toprağa gömülmüş halde en az 100 ton olduğu tahmin edilen radyasyonlu atık sorunu 13 yıldır çözümlenememişken Torbalı’da da nükleer atık geri kazanım tesisi için ÇED süreci başlatıldı. Çevre İl Müdürlüğü Torbalı’nın Subaşı Mahallesi’ndeki tesis için ÇED süreci başlatılması onayını verdi. Çevre İl Müdürlüğü’nün yayınladığı söz konusu tesisin başvuru dosyasında nükleer atıklar da dahil günlük 250 ton, yıllık 75.000 ton tehlikeli atık depolanıp geri kazanım işlemi gerçekleştirilecek.
Radyasyon tespiti Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na bildirilecek
Torbalı’daki tesiste tehlikeli atıkların ve patlayıcı, oksitleyici, yanıcı, zehirli, aşındırıcı, bulaşıcı ve insan sağlığı için zararlı atıkların (nükleer atıklar, biyokimyasal atıklar, kimyasal piller v.b) toplanması gerçekleştirilecek. Atıkların kabulü gerçekleştirilirken öncelikle radyasyon ölçümü yapılacak. Radyasyon tespit edilmesi halinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na bildirilecek.
Tesiste ayrıca; sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları, tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları, metalik minerallerin fiziki ve kimyasal işlenmesinden kaynaklanan tehlikeli maddeler içeren diğer atıklar, alüminyum oksit üretiminden çıkan tehlikeli maddeler içeren kırmızı çamur, metalik olmayan minerallerin fiziki ve kimyasal işlemlerinden kaynaklanan atıklar da depolanıp işlenecek.
Nükleer atıkların yanı başında yerleşim alanları
Nükleer atıklar da dahil tehlikeli atıkların yer alacağı Subaşı Mahallesi’ndeki tesis 2350 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek. Nükleer atıkların bulunacağı alanın 2 kilometre kuzeybatı yönünde Cumhuriyet Mahallesi, 4 kilometre kuzeydoğusunda ise Atalan Mahallesi yer alıyor. Tehlikeli tesis Torbalı ilçe merkezine de 7.5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.