İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı için hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Başkan Soyer, Kocatepe’den İzmir’e 400 kilometrelik güzergahı yürüyeceklerini ve 9 Eylül 2022 günü İzmir’e ulaşacaklarını belirterek, “Türkiye tarihinin en görkemli kutlamasını gerçekleştireceğiz” dedi.
KEREM YEĞİNBOY
9 Eylül 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından düşman işgalinden kurtarılan İzmir, kurtuluşunun 100. yılını heyecanla bekliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 100. Yıl kutlamaları için hazırladıkları kutlama programını paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Tunç Soyer, kutlama programını anlattı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasında özellikle barışın ve demokrasinin önemi üzerinde durdu. Soyer, ‘’Savaşın temeli sevgi eksikliği, yetinme eksikliği, güven yoksulluğu, hırs ve kutuplaşmadır. Barış uyum ile gelir, İzmir’in özünde uyum vardır, biz bu öze tutunuyoruz. Uyum binlerce insanın canını kurtarabilir. Deprem, orman yangını olduğunda, gemi battığında hepimiz enkazdayız. Siyaset iyileştirme sanatıdır. Atatürk, ‘en büyük başarı barıştır’ demiştir. Bu yüzyıl bitti, ikinci yüzyıla girdik, yeni yüzyıl barış yüzyılı olsun. Barış ve demokrasi olsun’’ dedi.
Soyer 30 ağustos Gündoğdu meydanındaki kutlamanın Türkiye tarihinin en büyük kutlaması olacağını, kayıt altına alınacağını, 100. Yıl hatırası olarak gelecek kuşaklara miras bırakılacağını belirtti. Zafer gününün sadece 9 Eylül değil, Atatürk’ün İzmir’e girdiği tarih olan 10 Eylül’ün de kutlanması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2022 sabahında Kordonboyu’nda düzenlenecek olan İzmir’in kurtuluşu törenlerine yetişeceklerini aktaran Soyer, “O akşam İzmir’in gelmiş geçmiş en büyük kutlamasını Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştireceğiz. Bunu kaydedeceğiz ve bunun belgeselini yaparak gelecek kuşaklara 100. yıl hatırası olarak miras bırakacağız. Şubat 2023’te ikinci 100 yılın İktisat Kongresi’ni İzmir’de gerçekleştireceğiz. Bunlar arasında daha çok sayıda etkinliğimiz var. Şehrimizin kurtuluşunun 100. yılını en görkemli şekilde anmak, bizim İzmir’e, İzmirlilere ve aziz atalarımıza borcumuzdur” dedi.
Başkan Soyer, “Kurtuluş savaşı sırasında gerçekleşen iktisat kongreleri, Lozan, Cumhuriyet yokken, ekonomi politikalarının temeli olmuştur. İzmir 8500 yıllık barış projesidir. İlk 100 yıl ülkede kutuplaşma ve savaş ile geçti, barışı ve demokrasiyi en görkemli şekilde anacağız” açıklamasında bulundu.
Etkinlikler 25 Temmuz Lozan Antlaşması etkinliği ile başlayarak,29 Ekim’e kadar sürecek. 24 Ağustos – 9 Eylül Zafer Yolu etkinliğinde Afyon Kocatepe’den, Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşecek 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması, 9 Eylül’de Konak Belediyesi ile Kemeraltı’na Alanyalı konağında gerçekleşecek 100. Yıl anı evi etkinliği ve Cumhuriyet Meydanı’nda yer alacak 100. Yıl taşı ön planda tutuldu.
Kocatepe’den İzmir’e yürünecek
Soyer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözünden yola çıkarak İzmir’in kurtuluşunun ikinci yüzyılını ‘Barışın yüzyılı’ olarak tanımladıklarını söyledi. Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kocatepe’den İzmir’e bir zafer ve anma yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Bu yolculuk 25 Ağustos akşamı Çakırözü Mahallesinden Kocatepe’ye doğru 14 kilometrelik bir gece yürüyüşüyle başlayacak. Kafilemiz, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşının sevk ve idaresini gerçekleştirdiği Kocatepe’de düzenlenecek anma törenine katılacak. Ardından tarihi zaferin yıl dönümünde Kocatepe’den İzmir’e doğru yürüyeceğiz. Üniversiteli gençler, sporcu ve profesyonel dağcıların da yer alacağı ekibimiz, hürriyet ve bağımsızlık eşsiz bir zaferle mühürlendiği 400 kilometrelik zafer yolunu aynı atalarımızın geçtiği güzergahtan 14 günde yürüyeceğiz.”