30 Ağustos’un izinde özel tren yolculuğu: Zafer Rotası Ekspresi Dumlupınar’a ulaştı
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ile Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen “30 Ağustos Ruhu: Kütahya-Afyonkarahisar-Dumlupınar Zafer Rotası Sempozyumu”, özel tren yolculuğu eşliğinde gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında akademisyenler ve katılımcılar, Kütahya’dan başlayarak Afyonkarahisar ve Dumlupınar’a uzanan demir yolu hattında Millî Mücadele tarihini ele aldı.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ile Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen “30 Ağustos Ruhu: Kütahya-Afyonkarahisar-Dumlupınar Zafer Rotası Sempozyumu”, özel tren yolculuğu eşliğinde gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında akademisyenler ve katılımcılar, Kütahya’dan başlayarak Afyonkarahisar ve Dumlupınar’a uzanan demir yolu hattında Millî Mücadele tarihini ele aldı.
Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasının 104’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programın açılışı Kütahya Garı’nda yapıldı. Programa DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, ATAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılınç, il protokolü üyeleri, akademisyenler, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
“BUGÜN ZAFERİN ROTASINDA YOLA ÇIKIYORUZ”
Sempozyumun açılışında konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Zafer Rotası’nın sıradan bir tren yolculuğu olmadığını belirtti.
Kütahya, Afyonkarahisar ve Dumlupınar’ın Millî Mücadele’nin Batı Cephesi açısından önemine dikkat çeken Kızıltoprak, üç şehrin mücadelenin farklı aşamalarına tanıklık ettiğini ifade etti.
Kızıltoprak, Kütahya’nın 17 Temmuz 1921’de işgal edildiğini, Afyonkarahisar’ın Büyük Taarruz açısından kritik bir konum taşıdığını ve 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Dumlupınar’da tamamlandığını hatırlattı.
“Üniversitemizin adında Dumlupınar vardır. Bu ad, bir tabeladan ibaret değildir; bir milletin diriliş fermanıdır” diyen Kızıltoprak, sempozyumu akademik bir toplantının ötesinde “emanet toplantısı” olarak değerlendirdi.
TARİH BU KEZ TRENDE ELE ALINDI
Kütahya Garı’ndaki açılışın ardından Zafer Rotası Ekspresi Afyonkarahisar’a doğru hareket etti. Tren yolculuğu sırasında sempozyum oturumları gerçekleştirildi.
İlk oturumda Sakarya Savaşı’ndan Büyük Taarruz’a kadar ülkede yaşanan gelişmeler, Batı Cephesi için yapılan hazırlıklar, Türk milletinin tarihindeki önemli dönüm noktaları, tarih öğretimi ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın liderliği ele alındı.
ATAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılınç’ın başkanlık ettiği ikinci oturumda Afyonkarahisar’ın kurtuluşundan Dumlupınar’a gerçekleştirilen takip harekâtı, Uşak muharebeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik tarzı ile Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde demiryollarının önemi değerlendirildi.
Üçüncü oturumda Büyük Taarruz’a giden süreç, zaferin yabancı basındaki yansımaları, 30 Ağustos Zaferi’nin İstanbul-Ankara ilişkilerine etkileri, 1922 Çanakkale Krizi, zaferin İngiltere’deki yankıları ve Halide Edip’in Dumlupınar ile Büyük Taarruz hatıraları konuşuldu.
Dördüncü ve son oturumda ise demiryollarının askeri zaferin ekonomik zaferle taçlandırılmasındaki rolü, karikatürlerde Zafer Bayramı kutlamaları, Zonguldak’taki 30 Ağustos kutlamaları, Kocatepe Zafer Yürüyüşü ile hafıza ve mekân ilişkisi ve Pietro Canonica’nın eserleri üzerinden zaferin görsel hafızası ele alındı.
ZAFER ROTASI DUMLUPINAR’DA SONA ERDİ
Afyonkarahisar’a ulaşan Zafer Rotası Ekspresi, ardından Dumlupınar’a hareket etti. Yolculuk kapsamında Yıldırım Kemal Şehitliği’nde mola verildi ve burada şiir konseri gerçekleştirildi.
Trenin Dumlupınar’a ulaşmasının ardından katılımcılar Dumlupınar Diorama Müzesi’ni ziyaret etti. Müze ziyaretinin sonunda, sempozyum kapsamında hazırlanan 30 Ağustos temalı sergiye katkı sunan sanatçı ve akademisyenlere DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak tarafından teşekkür belgeleri verildi.
Program, Dumlupınar Şehitliği’nde Kur’an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dua edilmesiyle tamamlandı.
YORUMLAR
Yorum Yap