DEÜ adli kayıtları ortaya çıkardı: İzmir’de okulda şiddet ve zorbalığın en büyük mağdurları ortaöğretim öğrencileri
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Adli Anabilim Dalına akseden raporlara göre okulda şiddet ve zorbalık mağdurları arasında ilk sırayı ortaöğretim, ikinci sırayı ise ilköğretim çocukları alıyor. Fiziksel ve cinsel şiddet türleri raporlarda öne çıkarken çocuklardaki en yaygın etkisi ise “ruhsal bozukluk” oluyor.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Adli Anabilim Dalına akseden raporlara göre okulda şiddet ve zorbalık mağdurları arasında ilk sırayı ortaöğretim, ikinci sırayı ise ilköğretim çocukları alıyor. Fiziksel ve cinsel şiddet türleri raporlarda öne çıkarken çocuklardaki en yaygın etkisi ise “ruhsal bozukluk” oluyor.
İzmir’de yapılan bir araştırma, özellikle eğitim çağındaki çocuk ve gençler arasında gittikçe yaygınlaşan şiddet ve zorbalığın etkisini gözler önüne serdi. Gümüşhane Adli Tıp Şube Müdürlüğünden Dr. Çağdaş Savaş, DEÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalından Dr. Mehmet Hakan Özdemir, Kastamonu Adli Tıp Şube Müdürlüğünden Dr. Gizem Gençoğlu, DEÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Nazlıcan Aras, 10 yıllık verilere dayalı bir analiz gerçekleştirdi.
Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi’nde yayınlanan çalışmaya göre, 1 Ocak 2012 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından düzenlenen toplam 14.330 adli rapor incelendi, 120’sinin öğrenci vakası olduğu tespit edildi. 120 vakadan 90’ının erkek olduğu belirlendi.
En sık ortaöğretim öğrencileri arasında rastlandı
Araştırmaya göre şiddet ve zorbalığa en sık mağdur kalanlar yüzde 60.8’lik oranla ortaöğretim aşamasındaki, yüzde 30’lu oranla da ilköğretim öğrencileri oldu, onları sırasıyla üniversite, özel eğitim ve anaokulu öğrencileri izledi. Şiddet türleri incelendiğinde, fiziksel şiddetin yüzde 80 ile ilk sırayı aldığı bunu cinsel şiddetin izlediği anlaşıldı. Şiddete maruz kaldıktan sonra çocukların önemli bölümünün travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı ortaya çıktı. Fiziksel şiddetin en sık uygulandığı alanlar ise okulun yanındaki durak, park veya okul bahçesi oldu. Cinsel şiddetin an yaygın uygulandığı alan ise tuvaletler.
Şiddeti uygulayan kim?
Öğrencilere şiddet uygulayanların yüzde 60.8’ini akranları, yüzde 12’sini ise üst sınıf öğrencileri oluşturdu. Zorbalık ve şiddete maruz kalanlardan yüzde 2’si kesici aletlerle, yüzde 3’ü düşme sonucu yaralandı. Fiziksel şiddete maruz kalan vakaların yüzde 64.6’sı baş, yüz, boyun bölgesinden yaralandı ve bu yaralanmaların da önemli bölümü yumruklamadan kaynaklandı. Vakaların üçte birinde ise burun kemiği kırığı görüldü.
Ruhsal yarası büyük
Çalışmaya göre, olguların yüzde 72.5 oranındaki büyük çoğunluğu şiddet sonrasında psikiyatrik açıdan değerlendirilemedi. Şiddet sonrası psikiyatrik açıdan değerlendirilen hastaların yüzde 94’ünde ise ruhsal bozukluk tanısı konulduğu görüldü
YORUMLAR
Yorum Yap