1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Politika
  4. Erdoğan: Mekke Anlaşması bölgesel istikrar için atılmış stratejik bir adım

Erdoğan: Mekke Anlaşması bölgesel istikrar için atılmış stratejik bir adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın herhangi bir ülkeye karşı oluşturulmadığını belirterek, anlaşmanın temel hedefinin bölgesel güvenliği güçlendirmek, savunma alanındaki iş birliğini artırmak ve ortak refaha katkı sunmak olduğunu söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İzmir'de Son Dakika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın herhangi bir ülkeye karşı oluşturulmadığını belirterek, anlaşmanın temel hedefinin bölgesel güvenliği güçlendirmek, savunma alanındaki iş birliğini artırmak ve ortak refaha katkı sunmak olduğunu söyledi.

Londra merkezli Şarku’l Avsat gazetesine konuşan Erdoğan, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın, bölgede yaşanan gelişmeler doğrultusunda ortaya çıkan ortak sorumluluk anlayışının ürünü olduğunu ifade etti. Türkiye'nin uzun yıllardır bölge sorunlarının dış müdahaleler yerine bölge ülkelerinin ortak iradesiyle çözülmesini savunduğunu vurgulayan Erdoğan, anlaşmanın bu yaklaşımın somut bir yansıması olduğunu dile getirdi.

Anlaşmanın yalnızca Suudi Arabistan, Pakistan ve Türkiye ile sınırlı kalmasını istemediklerini belirten Erdoğan, huzur ve istikrarı destekleyen diğer bölge ülkelerinin de bu yapıya katılabileceğini söyledi. Bölgesel iş birliğinin genişletilmesinin kalıcı barış için önemli olduğuna dikkat çekti.

ABD ile İran arasındaki gerilimin anlaşmanın temel nedeni olmadığına işaret eden Erdoğan, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın günübirlik gelişmelere verilen bir tepki değil, uzun süredir üzerinde çalışılan stratejik bir girişim olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın ortak savunma anlayışına dayandığını belirten Erdoğan, taraf ülkelerden birinin güvenliğine yönelik tehdidin ortak güvenlik meselesi olarak değerlendirileceğini söyledi. Ancak bunun herhangi bir ülkeyi hedef alan bir ittifak olmadığını vurgulayan Erdoğan, esas amacın caydırıcılığı artırmak, dayanışmayı güçlendirmek ve bölgesel istikrarı korumak olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz