Güzelbahçe’de emeklilerden trampetli protesto: Sadaka değil, insanca yaşam istiyoruz
Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu (GEDEP), 2026 yılı başında emekli ve memur maaşlarına yapılan zam oranlarını ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerini protesto etmek amacıyla AKP Güzelbahçe İlçe Binası önünde eylem düzenledi. Trampetler eşliğinde gerçekleştirilen protestoda emekliler, “Sefalet zamlarını kabul etmiyoruz” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu (GEDEP), 2026 yılı başında emekli ve memur maaşlarına yapılan zam oranlarını ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerini protesto etmek amacıyla AKP Güzelbahçe İlçe Binası önünde eylem düzenledi. Trampetler eşliğinde gerçekleştirilen protestoda emekliler, “Sefalet zamlarını kabul etmiyoruz” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi.
Ekonomik krizin faturasının emeklilere ve kamu çalışanlarına kesildiğini vurgulayan eylemciler, hükümetin ekonomi politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Trampet sesleriyle dikkat çeken protestoda, emeklilerin giderek derinleşen yoksulluğa mahkûm edildiği ifade edildi.
GEDEP adına yapılan açıklamada, açıklanan resmi enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, emeklilerin adeta “sosyal cinayet” ile karşı karşıya bırakıldığı savunuldu.
“TÜİK’in marketi nerede?”
DİSK Emekli-Sen Güzelbahçe Şube Başkanı Mehmet Tuncer, yaptığı basın açıklamasında TÜİK verilerini sert bir dille eleştirdi. Gerçek hayat pahalılığı ile resmi enflasyon rakamları arasındaki farkın her geçen gün büyüdüğünü dile getiren Tuncer, şu ifadeleri kullandı:
“TÜİK’in marketi nerededir? TÜİK’in kirasını ödediği ev hangi semttedir? Bizim yaşadığımız enflasyon ile TÜİK’in açıkladığı arasında dağlar kadar fark var. Pinpon topuyla enflasyon hesaplayanlar, emeklinin sofrasındaki peyniri, zeytini görmezden geliyor.”
“18 Bin 900 TL ölüm harçlığıdır”
Açıklamada, 2026 yılı için belirlenen emekli maaşları üzerinden çarpıcı bir tablo çizildi. 2025 yılının son 6 aylık enflasyonunun yüzde 12 olarak açıklanmasının “hak gaspı” olduğu belirtilirken, emekli maaşlarının açlık ve yoksulluk sınırlarının çok altında kaldığı vurgulandı.
Paylaşılan verilere göre:
- En düşük emekli aylığı 18.900 TL ile 30 bin TL olarak açıklanan açlık sınırının oldukça altında kaldı.
- Ortalama emekli aylığı 23.500 TL ile yaklaşık 98 bin TL olan yoksulluk sınırının dörtte birine denk geldi.
- Kök aylık sistemi nedeniyle yaklaşık 4 milyon emeklinin Ocak 2026’da hiç zam alamama riskiyle karşı karşıya olduğu hatırlatıldı.
Talepler net: “Asgari ücretin altında emekli maaşı olmaz”
Platform sözcüsü Mehmet Tuncer, emeklilerin acil çözüm bekleyen taleplerini şöyle sıraladı:
- En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çıkarılmalı ve yasal güvence altına alınmalı.
- Kök aylık uygulaması derhal kaldırılmalı, tüm emeklilere seyyanen zam yapılmalı.
- İntibak Yasası çıkarılarak emekliler arasındaki gelir adaletsizliği giderilmeli.
- Sağlıkta katkı payları kaldırılmalı, emekliler için sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı.
- Emeklilere sendikal haklar tanınmalı ve toplu sözleşme masasında temsil edilmeleri sağlanmalı.
“Sandıkta ve sokakta cevap vereceğiz”
CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı eylemde sık sık, “Zam, zulüm, işkence, işte AKP”, “Saray’a değil, emekçiye bütçe” ve “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.
Eylem, GEDEP temsilcilerinin “Emekli maaşı bir sadaka değil, yıllarca ödenen primlerin karşılığıdır. Bizi yok sayanları, biz de yok sayacağız. Kaderimiz iktidarın iki dudağı arasına sıkıştırılamaz” mesajıyla sona erdi

YORUMLAR
Yorum Yap