İzmir’de grev gerilimi, DİSK'ten yanıt: İzmir halkıyla bizi karşı karşıya getirmeyin
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) aracılığıyla yürütülen müzakerelerde anlaşma sağlanamaması üzerine sendika, 29 Mayıs Perşembe günü greve çıkma kararı aldı. Büyükşehir'in bugün yayınladığı açıklamaya DİSK'ten yanıt gecikmedi. Yapılan açıklamada,“İzmir halkıyla bizi karşı karşıya getirmeyin” denildi.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) aracılığıyla yürütülen müzakerelerde anlaşma sağlanamaması üzerine sendika, 29 Mayıs Perşembe günü greve çıkma kararı aldı. Büyükşehir'in bugün yayınladığı açıklamaya DİSK'ten yanıt gecikmedi. Yapılan açıklamada,“İzmir Halkıyla Bizi Karşı Karşıya Getirmeyin” denildi.
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, işçilere önerilen ücretlerin kabul edilmediği belirtilerek, “Sendikanın talepleri gerçekçi değil” denildi.
Bu açıklamaya DİSK Genel-İş Sendikası’ndan yanıt gecikmedi. Yapılan açıklamada, belediyenin kamuoyunu yanıltıcı ifadeler kullandığı öne sürülerek şu ifadelere yer verildi:
“Bahsi geçen rakamların konuyla hiçbir ilgisi yoktur. Yapılan teklif, kölece çalışma düzeninden başka bir şey değildir.”
“TÜFE KADAR ZAM, GERÇEK BİR ARTIŞ DEĞİL”
Sendika açıklamasında, İzenerji çalışanlarına teklif edilen zam oranının yıllık yüzde 29,16 olduğu, diğer büyükşehir şirketleri olan İzdoğa, İzulaş ve İzbeton için ise yalnızca 1 Ekim itibarıyla 6 aylık TÜFE oranında zam önerildiği belirtildi. Bu nedenle 1 Ocak – 31 Aralık 2025 dönemini kapsayan teklifin gerçekte hiçbir alım gücü artışı sağlamadığı savunuldu.
"İZMİR HALKIYLA BİZİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN"
Belediyenin kamuoyuna yaptığı açıklamaların, halk ile emekçileri karşı karşıya getirmeyi amaçladığını iddia eden sendika, sosyal hizmetlerde çalışacak bazı işçiler için özel çağrı yaptıklarını da duyurdu:
“Grev kapsamında olmasına rağmen Yaşlı Bakımevinde çalışan arkadaşlarımızın çalışmasını talep ettik. Canlılara saygımızdan dolayı Pako Hayvan Barınağı ve Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda da arkadaşlarımızın görev yapmasını istedik. Ancak belediye bürokratları bu çağrılara yanıt vermedi.”
“Mağduriyeti Azaltmak İçin Elimizden Geleni Yapıyoruz”
Açıklamada, kamuoyunun yanıltılmasına karşı işçilerin yalnızca haklarını aradığı ve grev sırasında oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesi için çaba gösterildiği vurgulandı.
29 Mayıs Perşembe günü başlayacak grev nedeniyle kentte toplu ulaşım, temizlik, fen işleri ve diğer birçok kamu hizmetinde ciddi aksamalar yaşanması bekleniyor.
Şu an halen yürüklükte olan aynı işkollarında çalışan diğer şirketlerde ki arkadaşlarımızındı yevmiye ve net ücret tablosu aşağıda ki gibidir.
Ayrıca bu şirketlere İzdoğa, İzulaş ve İzbeton 1 Ekim itibariyle 6 aylık tüfe kadar zam alacaktır. Doğalında 1 Ocak ile 31 Aralık 2025 arası yapılan teklif kölece çalıştırma düzeninden başka bir şey değildir.
YORUMLAR
Yorum Yap