1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Güncel
  4. İzmir YMMO’dan emlak vergisi değerleri için uyarı: Vatandaş mağdur edilmemeli

İzmir YMMO’dan emlak vergisi değerleri için uyarı: Vatandaş mağdur edilmemeli

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO), 2026 yılından itibaren uygulanacak emlak vergisi metrekare birim değerleriyle ilgili değerlendirmede bulundu. Takdir komisyonlarınca belirlenen yeni değerlerin özellikle dar gelirli mülk sahiplerini zor durumda bırakabileceğini belirten İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, düzenlemenin vatandaş üzerindeki ekonomik yükünün göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İzmir'de Son Dakika

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO), 2026 yılından itibaren uygulanacak emlak vergisi metrekare birim değerleriyle ilgili değerlendirmede bulundu. Takdir komisyonlarınca belirlenen yeni değerlerin özellikle dar gelirli mülk sahiplerini zor durumda bırakabileceğini belirten İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, düzenlemenin vatandaş üzerindeki ekonomik yükünün göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

87 Seri No’lu Emlak Vergisi Genel Tebliği ile Resmi Gazete’de yayımlanan yeni birim değerlerin emlak vergilerinin hesaplanmasında kullanılacağını hatırlatan Zengin, bazı bölgelerdeki artışların fahiş seviyelere ulaştığını ifade etti.

DEĞERLERE İTİRAZ İÇİN DAVA YOLU AÇIK

Yeni emlak vergisi değerlerine itiraz etmek isteyen vatandaşların 7 Eylül 2025 tarihine kadar vergi mahkemelerine başvurabileceğini belirten Zengin, aynı sokak veya binada bulunan kişilerden birinin açacağı davanın emsal niteliği taşıyabileceğini söyledi.

Zengin, çok sayıda kişinin aynı konuda dava açmasının ise vergi mahkemelerinde yoğunluğa neden olabileceği uyarısında bulundu.

“TAPU HARCI VE EMLAK VERGİSİ AYRILMALI”

İzmir YMMO olarak tapu harcına esas değer ile emlak vergisine esas değerin birbirinden ayrılması gerektiğini savunan Zengin, iki verginin farklı ekonomik gerçeklikler üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gayrimenkul alım satımında devlete ödenen tapu harcının piyasa değerine dayalı rayiç bedel üzerinden hesaplanmasının vergi kaybını önleyebileceğini belirten Zengin, yıllık olarak ödenen emlak vergisinin ise daha sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alan bir değer üzerinden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle tek konutu bulunan ve bu konutta ikamet eden mülk sahiplerine yönelik özel indirimlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Zengin, mevcut vergi değerlerinin doğrudan emlak vergisine yansıtılmasının kira fiyatlarında da artışa neden olabileceği uyarısında bulundu.

“YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

Mevcut sistemin uygulanması halinde çok sayıda vatandaşın hem ekonomik hem de hukuki sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini belirten Zengin, yeni emlak vergisi değerlerinin vatandaşlar tarafından muhtarlıklar ve belediyelerden öğrenilebileceğini söyledi.

Vatandaşların itiraz için mahkeme yoluna başvurmak zorunda bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Zengin, adil ve sürdürülebilir bir vergi sisteminin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Zengin, yetkililerin sosyal devlet anlayışı çerçevesinde düzenleme yaparak vatandaşların yaşayabileceği mağduriyetlerin önüne geçmesi gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz