1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Genel
  4. Model fabrikalar artıyor: 2026 sonuna kadar 15 il hedefleniyor

Model fabrikalar artıyor: 2026 sonuna kadar 15 il hedefleniyor

İzmirli firmalar, İzmir Model Fabrika ile üretim süreçlerini geliştirerek daha verimli hale geldi. 2025 yılının Ocak-Haziran döneminde 121 firmaya destek sunan fabrika, sahada 269 gün süren yoğun bir çalışma yürüttü.

  • | Son Güncelleme:
  • | İzmir'de Son Dakika

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 10 Model Fabrika’dan biri olan İzmir Model Fabrika, 2025 yılının ilk yarısında (Ocak-Haziran) 121 firmaya verimlilik ve dönüşüm desteği sağladı. Bu süreçte toplamda 269 günlük saha faaliyeti gerçekleştirildi. Firmaların en çok rağbet gösterdiği hizmetlerin başında "Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi" geldi. Bu analiz kapsamında 110 firmaya birebir yerinde destek verildi. İzmir Model Fabrika’nın uygulamalı eğitim yaklaşımı olan "Öğren & Dönüş" programı çerçevesinde 5 firmada yalın üretim uygulamaları hayata geçirildi. Bu program sayesinde firmalar, yalın üretim tekniklerini yalnızca teorik olarak öğrenmekle kalmayıp, üretim hatlarında bizzat uygulama şansı yakaladı.

Buna ek olarak, 3 firmada yürütülen proje bazlı uygulamalarla daha derinlemesine dönüşüm süreçleri başlatıldı. Bu projeler için toplam 94 günlük saha çalışması yapıldı. Yalın üretimin yanı sıra dijitalleşme de gündeme alınarak, süreçler daha kapsamlı bir bakış açısıyla ele alındı.

Ayrıca İzmir Model Fabrika tarafından yürütülen DDX (Dijital Dönüşüm Teşhisleri) çerçevesinde 2 firmanın dijital olgunluk seviyeleri değerlendirildi. Bu firmalara özel dijital yol haritaları hazırlanarak Endüstri 4.0’a geçiş süreçlerine öncülük edildi.

 

ELMASOĞLU: “2025 VİZYONUMUZ, DİJİTALLEŞMEDE HIZ”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İzmir Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, özellikle imalat sektöründeki firmalar başta olmak üzere, KOBİ’lerin verimliliklerini artırarak rekabetçiliklerini güçlendirmeye yönelik yoğun bir gayret içinde olduklarını vurguladı. Elmasoğlu, “İzmir Model Fabrika olarak 2025 vizyonumuzu; dijitalleşmede hız, sürdürülebilirlikte kalıcılık olarak belirledik. İlk 6 aylık süreci İzmirli firmaların yoğun ilgisiyle tamamladık. Yılsonuna kadar daha çok firmanın dönüşüm yolculuğuna eşlik etmek en büyük temennimiz” ifadelerini kullandı.

 

MODEL FABRİKA SAYISI 15’E ÇIKACAK

Model Fabrika sayısının 15’e ulaşacağına dikkat çeken Cemal Elmasoğlu, bugüne dek Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Samsun’da toplam 10 Model Fabrikanın kurulumunun tamamlandığını belirtti. Elmasoğlu, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Denizli, Kocaeli, Malatya, Tekirdağ ve Trabzon’daki model fabrikaların da 2026 yılı sonuna kadar tamamlanacağını duyurdu. İzmir’in pek çok konuda olduğu gibi, Ege Bölgesi’nde öncü olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bölgemizde ilk model fabrika, kentimizde faaliyete geçti. Denizli’de de hazırlıklar devam ediyor. Ülke genelinde, ‘Model Fabrika’ların çoğalması, daha çok firmanın bu hizmetlerden yararlanması, ekonomimizin büyümesine ciddi katkılar sağlayacaktır.”

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz