Bostanlı’da deniz dibinden çıkanlar şaşırttı: Lastik, masa, sandalye, klozet kapağı...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Çevre Günü kapsamında Karşıyaka Bostanlı Balıkçı Barınağı'nda gerçekleştirdiği dip ve kıyı temizliği çalışmasında denizden çıkarılan atıklar çevre kirliliğinin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Deniz dibinden araba lastikleri, cam şişeler, masa, sandalye ve klozet kapağı gibi çok sayıda atık çıkarıldı.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Çevre Günü kapsamında Karşıyaka Bostanlı Balıkçı Barınağı'nda gerçekleştirdiği dip ve kıyı temizliği çalışmasında denizden çıkarılan atıklar çevre kirliliğinin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Deniz dibinden araba lastikleri, cam şişeler, masa, sandalye ve klozet kapağı gibi çok sayıda atık çıkarıldı.
Deniz dibindeki kirlilik gün yüzüne çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ile İtfaiye Dairesi Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Bostanlı Balıkçı Barınağı'nda temizlik çalışması yaptı.
Yaklaşık 5 metre derinlikte ve 600 metrelik alanda gerçekleştirilen çalışmalarda deniz dibinde biriken çok sayıda atık toplandı. Çıkarılan malzemeler arasında araç lastikleri, cam şişeler ve ev eşyaları dikkat çekti.
“Denizleri temiz tutmanın yolu kirletmemekten geçiyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Bölge Sorumlusu Saygın Yörük, etkinliğin temel amacının çevre bilincini artırmak olduğunu belirtti.
Deniz kirliliğinin yalnızca yerel değil küresel bir sorun olduğuna dikkat çeken Yörük, her saat yüzlerce ton atığın denizlere karıştığını ifade ederek vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdı. Yörük, “Temizlemenin en güzel yolu hiç kirletmemek. Çevreyi korumak sadece belirli günlerde değil, yılın her günü sürdürülmesi gereken bir sorumluluk” dedi.
İzmir'de yılda 1100 ton atık toplanıyor
Kent genelinde hem kıyılarda hem de denizlerde düzenli temizlik çalışmaları yürüttüklerini aktaran Yörük, ekiplerin yılda ortalama bin 100 ton katı atık topladığını söyledi. Ancak asıl hedefin atıkları toplamak değil, çevreye ulaşmasını engellemek olduğunu vurguladı.
Dalgıçlar gördükleri manzaraya tepki gösterdi
Temizlik çalışmalarına katılan dalgıç Efe Eke ise deniz dibinde karşılaştıkları görüntülerin üzücü olduğunu belirtti.
Eke, çıkarılan atıkların aslında çöp konteynerlerinde olması gerektiğini ifade ederek, deniz canlıları için büyük tehdit oluşturan terk edilmiş balıkçı ağları ve hayalet ağlarla da sık sık karşılaştıklarını söyledi.
Çalışmalar sonucunda toplanan tüm atıklar geri dönüşüm ve bertaraf işlemleri için ilgili tesislere gönderildi. Dünya Çevre Günü kapsamında yapılan etkinlik, denizlerin korunması konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladı.
YORUMLAR
Yorum Yap