Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nden Kurban Bayramı uyarısı: Hijyen kurallarına dikkat edin
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları hijyen, sağlıklı beslenme ve et tüketimi konusunda uyardı. Yapılan açıklamada yanlış kesim, hatalı saklama koşulları ve aşırı et tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilirken, kesimden tüketime kadar tüm süreçte sağlık kurallarına uyulması çağrısı yapıldı.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları hijyen, sağlıklı beslenme ve et tüketimi konusunda uyardı. Yapılan açıklamada yanlış kesim, hatalı saklama koşulları ve aşırı et tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilirken, kesimden tüketime kadar tüm süreçte sağlık kurallarına uyulması çağrısı yapıldı.
“KESİMLER YALNIZCA YETKİLİ ALANLARDA YAPILMALI”
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Cevriye Ceyda Karabulut, kurbanlık hayvanların nakli, kesimi ve etlerin tüketimine kadar geçen süreçte hijyenin büyük önem taşıdığını söyledi.
Karabulut, kurban kesimlerinin yalnızca yetkili alanlarda yapılması gerektiğini belirterek, hayvanların kanı, dokuları ve çıkartılarına çıplak elle temas edilmemesi gerektiğini ifade etti.
“ATIKLAR GELİŞİ GÜZEL BIRAKILMAMALI”
Kesim sırasında eldiven ve önlük gibi koruyucu ekipmanların kullanılmasının önemine dikkat çeken Karabulut, temas sonrası ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini kaydetti.
Karabulut, özellikle kan ile mide ve bağırsak içeriklerinin çevreye ve akarsulara bırakılmaması gerektiğini belirterek, “Pişmemiş kistli organların hayvanlara verilmemesi ve uygun şekilde bertaraf edilmesi halk sağlığı açısından önem taşıyor” dedi.
“YENİ KESİLMİŞ ET HEMEN TÜKETİLMEMELİ”
İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydalı ise Kurban Bayramı’nda kırmızı et, tatlı ve hamur işi tüketiminin arttığını belirterek, dengeli beslenme uyarısında bulundu.
Yücefaydalı, yeni kesilmiş etlerin sindiriminin zor olabileceğini ifade ederek, mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunan kişilerin eti hemen tüketmemesi gerektiğini söyledi.
Etlerin bir süre buzdolabında dinlendirildikten sonra tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını belirten Yücefaydalı, “Haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalı” dedi.
KALP VE TANSİYON HASTALARINA UYARI
Kırmızı etin yüksek doymuş yağ ve kolesterol içerdiğine dikkat çeken Yücefaydalı, kalp-damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyon hastalarının yağsız veya az yağlı et tüketmesi gerektiğini kaydetti.
Bayram döneminde sakatat tüketiminin arttığını belirten Yücefaydalı, yüksek kolesterol ve kalp rahatsızlığı bulunan vatandaşların sakatattan uzak durmasının faydalı olacağını söyledi.
“ÇÖZÜLEN ET YENİDEN DONDURULMAMALI”
Kurban etlerinin saklama koşullarına ilişkin de bilgi veren Yücefaydalı, etlerin küçük porsiyonlar halinde muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.
Yücefaydalı, “Etler buzlukta birkaç hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 derecede 3-4 ay saklanabilir. Çözülen et yeniden dondurulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
BAYRAMDA DENGELİ BESLENME ÇAĞRISI
Uzmanlar ayrıca bayram boyunca kahvaltının atlanmaması, yeterli su tüketilmesi, sebze ve meyve tüketiminin artırılması ve fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.
Çiğ et hazırlığında kullanılan kesme tahtalarında sebze ve meyve doğranmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, kesimden tüketime kadar her aşamada hijyen kurallarına uyulması çağrısı yapıldı.

YORUMLAR
Yorum Yap