Çin’den yayılan Koronavirüs salgınının yoğun etkileri devam ederken dünyada çocuklarda görülen ve “Gizemli” adı verilen bir hastalık da endişelere yola açtı. Kawasaki’ye benzer belirtiler gösteren ve Koronavirüs ile de bağlantısı olduğu ifade edilen hastalık nedeniyle Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin raporlarında yer alan verilere göre 230 çocuk hayatını kaybetti.
Türkiye’de bir çocuk hayatını kaybetti
Söz konusu gizemli hastalık Türkiye’de de görülmeye başladı. Haber Türk Televizyonu Canlı yayınına katılan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Karadağ bu hastalığın İstanbul ve İzmir’de iki çocukta görüldüğünü açıkladı. Karadağ, hastalık nedeniyle çocuklardan birinin hayatını kaybettiği bilgisini de verdi.
Fransa’da 135 çocukta görüldü
Bu hastalıkla ilgili verilerin henüz yeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karadağ, “Kawasaki ve Koronavirüs ile bağlantılı. Fransa’da 135 hastada görüldü. Fransa’da 12 milyon çocuk var. Yüzde 1’e geliyor. Kesin olan şu ki Kawasaki’ye benzer bu hastalık artıyor. Biz Kawasikeden bu kadar kayıp beklemezken bu yeni hastalıkta kayıplar da artıyor. Bu bir mutasyon meselesi mi yoksa fark etmediğimiz değişik bir form mu? bunu görmek için zamanı ihtiyaç var. Yüz bin çocuktan birini etkiliyor. Hala yıldırım düşme oranı ile aynı. Hasta artışı açısından baktığımız zaman, hafif hastalarda geçen haftalarda rtış gördük. Ama şimdi o da azaldı” dedi.
Kawasaki Hastalığı Nedir?
Kawasaki; genel olarak kalbi besleyen koroner atardamarlar başta olmak üzere orta büyüklükteki damarlarda genişlemelere ve vaskülit olarak da bilinen damar çeperlerinde iltihaplanmalara neden olabilen bir hastalıktır.
Japonya başta olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak görülen bu hastalık çoğunlukla 5 yaşın altındaki küçük çocuklarda görülmektedir. Hastalık, nadiren de olsa 3 aydan küçük ve 5 yaşından büyük çocuklarda da ortaya çıkabilmektedir. Hastalığa yılın her döneminde rastlansa da kış ve ilk bahar döneminde daha fazla vaka bildirilmektedir.
İstatistiklere göre erkek çocuklarda daha fazla görülen hastalığın nedeni ise tam olarak bilinememektedir. Enfeksiyonlara maruz kalmanın önemli neden olarak görüldüğü hastalıkta genetik yatkınlık da etkilidir. Özellikle virüs ve bakterilerin kan damarlarının iltihaplanmasında önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Bu anlamda, Kawasaki virüs ve bakteriler tarafından tetiklenebilmektedir.
Nedeninin bazı faktörlerle ilişkisi bilinse de Kawasaki önlenebilir bir hastalık değildir. Belirtilen faktörlerin hastalığa neden olabileceği öngörülememektedir. Hastalık nadir de olsa tekrarlayabilir.
Kawasaki Hastalığı Belirtileri
Kawasaki hastalığı hızlı ilerleyen yakınmalar ile ortalama 2 hafta içinde istemeyen sonuçlar doğurabilir. Tüm belirtileri her çocukta ortaya çıkmayabilir. Özellikle hastalığın ilerleyen aşamasında görülen kalp komplikasyonları tedavi gören çocukların çok azında ortaya çıkmaktadır. Bir yaşından küçük çocuklarda ise semptomların belli belirsiz olması nedeniyle teşhis konulması zorlaşmaktadır. Bu durumda, tanı ve tedavi gecikmekte ve kalp damarlarında genişleme (anevrizma) daha sık görülebilmektedir.
Üç aşamada ilerleyen hastalığın ilk evresi yüksek ateşle karakterizedir. İlk 3 günlük dönemde 39°C’nin üzerinde seyreden yüksek ateşin yanı sıra;
- Boğaz, ağız kenarında ve dudaklarda tahriş ve kızarmalar,
- Gözlerde kızarıklık,
- Gövde, kasık ve bacak derilerinde döküntü, kızarıklık ve soyulmalar,
- Lenf bezlerinde büyüme,
- Normalden daha kırmızı ve şiş dil,
- El ve ayaklarda kızarıklık ve şişlikler görülmektedir.
Bu belirtilerin yanı sıra bebeklik döneminde verem aşısı (BCG) uygulanmış çocukların bazılarında aşı bölgesinde kızarmalar da görülmektedir. Semptomların ortaya çıktığı ilk 3-5 gün çocuklar oldukça huzursuz olur. Yüksek ateşin bu süre boyunca düşmediği çocukların tedavi altına alınması gerekmektedir.
Bu dönemin ardından ise şu belirtiler gözlemlenmektedir:
- İshal ve kusma,
- Baş ve karın ağrısı,
- Eklem yerlerinde şişlikler ve ağrı,
- El ve ayak parmak uçlarında soyulmalar.
Hastalığın son aşamasında ise belirtiler ortadan kalkabilmektedir. Bununla birlikte tedavi uygulanmadığı takdirde çocuklarda kalp komplikasyonları görülebilmektedir. Bu komplikasyonlar hastalığın en önemli ve ciddi semptomlarıdır. Kalpte aritmiler ve çeşitli katmanlarda iltihaplanmalar görülebilse de hastalığın yarattığı en büyük hasar kalp damarlarında genişlemedir (koroner anevrizma).