Online konaklama ve acente sektörünün önemli isimlerinin ağırlandığı platforma katılan konuşmacılar; müşterilerinin artık yeni deneyimler ışığında seyahatlerini planladığını ve bunu yaparken de seyahat öncesi, sırası ve sonrasında mobil ve erişilebilir olmayı istediklerini belirtti. Turizmde dijital sektörün temsilcileri, buna karşılık olarak da turizm şirketlerinin geleneksel reklam ve pazarlama araçlarını kullanmak yerine akıllı telefon, internet ve sosyal medya kullanımının ön plana çıktığı dijital pazarlama tekniklerine yönelmelerinin uzun vadede etkili sonuçlar doğuracağı görüşünde birleşti.
Endüstrinin büyümesi için online olmaya ihtiyacı var
Travel Turkey İzmir Fuarı’nda böyle özel bir platformun kurulmasının önemine dikkat çeken HotelRunner Kurucu Ortağı Ali Beklen, “Turizm ekonomisi geçtiğimiz yıllara oranla ciddi anlamda büyüdü. 2024’e kadar 3 trilyon dolarlık bir ekonomi büyüklüğünden bahsediyoruz burada. Bu ekonominin içindeki en önemli katkılardan bir tanesi yüzde 32’lik büyüklüğe sahip olan tesisler. Esas büyüme tesis sayısında. Dünya yaklaşık 2009’dan bu yana 4.2 milyon tesisten 15 milyon tesise ulaşmış durumda. Ve 2024’e kadar bu rakamın 27 milyon olması bekleniyor. 1 trilyon dolarlık bir iş hacminden bahsediyoruz burada. Fakat bu kadar hızlı ilerleyen bir sektörde satışlar aynı oranda büyümüyor. Bunu sebebi ise yüzde 53’ünün online olmamasından kaynaklanıyor. 1 trilyon dolarlık ekonominin yarısı dijital platforma geçememiş durumda. Bizim işimiz konaklama endüstrisi. 15 milyon tesisin 14 milyonunun offline da olduğunu görüyorsunuz. Yani sektörün önünde büyümesi ve gelişmesi için çok uzun bir yol var. Bir odayı dijitalleştirmeyi başarırsak, ekonomiye olan katkısı yaklaşık 5,13 kat artıyor. Bu rakam da bugün yaklaşık baktığınızda 550 milyon dolarlık bir offline ekonominin 5,13 kat büyümesi demek. Ve dünyadaki 2,5 milyon dolarlık yeni bir turizm ekonomisine katkıda bulunması demektir. Sektörü dijitalleştirmek için taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Gidecek çok yol var. İlk hedef önümüzdeki 5 yılda 1 milyon tesisi dijitalleştirmeyi başarmak. Bunun için küresel çapta çalışıyoruz” dedi.
Nitelikli online tasarımlar
Rezervasyona dönüşen online kampanyalar tasarlamayı anlatan Ida Danışmanlık Genel Müdürü Uğursal Uğur, “Online mecraları web sitesi tasarlama, online rezervasyon, nitelikli sosyal medya kullanımı, toplu mailing, ile internet reklamcılığı olarak ele alabiliriz. Tüm bunları bir insan vücudunun parçaları gibi düşünün. Hepsi bir arada olunca işlevsel bir bütün açığa çıkıyor. İlk olarak web siteniz sizin referansınız. Hemen ardından müşterilerinize birinci derece güven vermek istiyorsanız web siteniz üzerinden online rezervasyon yazılımınız olmalı. Bunun ardından sosyal medyada nitelikli paylaşım yapmak çok önemli. Benzer şekilde toplu mailing büyük önem kazandı. İnternet ve medya dünyası burada da bir tanıtım olduğu için bunu ticarete dönüştürmeyi anladı. Yine toplu mailing de dahil olmak üzere internet dünyasında yapacağınız reklamlar tüm diğer mecralardan hem daha etkili hem daha ucuzdur. Bir de tüm bu süreci eş zamanlı ilerletmeniz gerekiyor. Bir kampanyanızı toplu mailing üzerinden duyuruyorsanız sosyal medyanızda ya da web sitenizde de aynı konu olmalı” dedi.
Turizmde dijital dönüşüm: internet reklamcılığı
Dijital çağın en son basamağı olan internet reklamcılığının firmalar için önemine de değinen Uğur, “Bunun içinde sponsorluk ve alternatif reklamcılıklar var. Alternatif reklamcılık dediğimiz şey aslında geri dönüşümlü pazarlama. Google üzerinden reklam veriyorsunuz, bu kişinin sizin web sitenize bir kere tıklamış olması yeterli oluyor. Biz artık o kişiyi IP adresinden tanıyoruz. Sonraki aşamada ise bu kişinin gezdiği ne kadar mecra varsa o alanlarda hemen görünmeye başlarız. İşte bu da hedefli geri dönüşüm demek. İlgi alanına göre reklam gidiyor. Kişisel verileri alıp yalnızca kişiye özel reklam yapılıyor. İşte kurumsal reklamcılığın geldiği nokta artık bu ve turizmde dijital dönüşüm artık buradan başlıyor” şeklinde konuştu.
Y ve Z kuşakları odak nokta