Rubio: İran ile görüşmenin Türkiye’de yapılması planlanıyordu
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile yapılması planlanan görüşmenin Türkiye’de gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü ancak Tahran’dan gelen çelişkili mesajlar nedeniyle sürecin netlik kazanmadığını açıkladı. Rubio, “İranlıların belirli bir formatı kabul ettiğini düşünüyorduk. Ancak bu durum, her ne sebeple ise değişmiş gibi görünüyor” dedi.
- | Son Güncelleme:
- | İzmir'de Son Dakika
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile yapılması planlanan görüşmenin Türkiye’de gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü ancak Tahran’dan gelen çelişkili mesajlar nedeniyle sürecin netlik kazanmadığını açıkladı. Rubio, “İranlıların belirli bir formatı kabul ettiğini düşünüyorduk. Ancak bu durum, her ne sebeple ise değişmiş gibi görünüyor” dedi.
Washington DC’de, ABD Dışişleri Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen Kritik Mineraller Bakanlar Toplantısı’nda konuşan Rubio, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’in, Ukrayna’da barış sürecine yönelik temaslar kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de bulunduğunu belirtti.
Rubio, “Uzun bir aradan sonra ilk kez, hem Ukrayna hem de Rusya’dan teknik askeri ekipler, bizim uzmanlarımızın da dahil olacağı bir platformda bir araya geliyor” ifadelerini kullandı.
“Zor başlıklar kaldı ama ilerleme var”
Temasların sürmesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Rubio, barış sürecinde mesafe alındığını söyledi. Rubio, “Geçen yıl bu dönemde masada olan konularla bugün kalan başlıkları karşılaştırdığınızda listenin ciddi biçimde kısaldığını görürsünüz. Bu iyi haber. Ancak geriye kalan başlıklar en zor olanlar” diye konuştu.
Savaşın tüm şiddetiyle devam ettiğine dikkat çeken Rubio, “Bazen her şey umutsuz görünür. Ta ki beklenmedik bir atılım gerçekleşene kadar. Gazze’de de bunu gördük” dedi.
“Ukrayna büyük bir ekonomik potansiyele sahip”
Kritik minerallerin Ukrayna’nın geleceği açısından önemli olduğuna değinen Rubio, savaş sonrası yeniden inşa sürecine işaret ederek, “Bu savaş bir gün sona erecek. O gün geldiğinde Ukrayna’nın kaynaklarını kendi kalkınması için kullanabilmesi gerekiyor. Ukrayna’nın muazzam bir ekonomik potansiyeli var” ifadelerini kullandı.
“ABD görüşmeye hazır”
Basın mensuplarının, İran ile cuma günü yapılması planlanan görüşmeye ilişkin sorularını da yanıtlayan Rubio, ABD’nin diyaloğa açık olduğunu vurguladı. Görüşmenin Türkiye’de yapılmasının planlandığını hatırlatan Rubio, “Bu süreçte yer almak isteyen birçok ortak tarafından organize edilmişti. Ancak İran tarafından buna razı olunmadığını belirten çelişkili açıklamalar geldi. Konu üzerinde çalışılmaya devam ediliyor” dedi.
Görüşmelerin içeriğinin önemine dikkat çeken Rubio, anlamlı bir müzakere için balistik füze kapasitesi, nükleer program, bölgedeki silahlı gruplara verilen destek ve İran halkına yönelik uygulamaların masada olması gerektiğini söyledi.
İran yönetiminin ekonomik sorunları çözemediğini savunan Rubio, “Bunun temel nedenlerinden biri, rejimin kaynaklarını terör faaliyetleri ve vekil gruplar için harcamasıdır” dedi.
ABD’nin görüşmelere hazır olduğunu yineleyen Rubio, “Cuma günü için planlama yapılmıştı. Steve Witkoff hazır. İranlılar görüşmek isterse biz de hazırız. Fikirlerini değiştirirlerse bu bizim için sorun değil. Bir anlaşmaya varılıp varılamayacağını bilmiyorum ama bunu anlamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
Yorum Yap