Marmaris’in semalarını kara kızıl bir bulut kapladı. Dünden beri dünya harikası doğaya sahip ilçede ormanlar cayır cayır yanıyor.
Yanan alanın 2020 yılında Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edildiği ortaya çıktı.
Saat saat yangının ormanlarımızı yok edişini izliyoruz.
Ama bu durum bir anda olmadı.
Son 30 yılda 30 kez değişen bir Orman Yasası var.
Yapılan değişiklikle ormanlardaki dikili ağaçların özel sektöre satılabildiğinden haberi olan var mı?
Hatta dikili ağaçları satın alacak şirketlere uzun yıllar boyunca koca ormanın tahsis edildiğini bilen var mı?
Ormanın içinde termik santral olduğunun bile geçen yıl alevler oraya ulaşınca farkına vardık.
Birkaç yıl önce yapılan değişikle ormanlık alanlarda yapılabileceklere şu faaliyetler eklendi:
Orman alanları Hazine’ye takas yoluyla devredilip her türlü imara açılabiliyor.
Orman içlerine, göl ve baraj göletleri, balık üretme çiftlikleri yapılabiliyor. Ormanlarla deniz ve göl kıyılarına balık tesisleri kurulabiliyor. Ormanlardaki ağaçların altı, 6-7 metre oyulup başta sebze ve meyve saklamak üzere depo haline dönüştürülebiliyor.
Dahası orman alanlarında dinamit deposu yapmak bile mümkün.
Şaka değil, Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi birkaç yıl önce bu gerçeği rapor olarak yayınladı.
Hatta ayda birkaç kez orman alanlarında dinamit kullanarak madencilik yapılması için ÇED izinleri veriliyor.
Geçen ay İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün, Bergama Kozak Yaylası’nda Perperene Antik Kenti’nin de bulunduğu 39,847 hektarlık ormanlık alanda dinamit de kullanarak granit ocağı açılması için ÇED süreci başlatması TBMM gündemine taşındı. İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’in Bergama ilçesinde, birinci derece arkeolojik SİT alanını içine alan ve 4 bin fıstık çamının kesileceği bir granit ocağı işletilmesi için neden ÇED izni sürecinin başlatıldığını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na sordu, patlamalı granit ocağının çevre için adeta bir bombadan farksız olduğunu vurguladı.
Yine geçen ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Urla’nın Zeytinler Mahallesinde ikinci derece arkeolojik sit ve orman alanında 800 bin ton kapasiteli kalker ocağı ile kırma ve eleme tesisleri kurulması için gerekli ÇED sürecini başlattı. Faaliyet alanının güney sınırına sadece 10 metre uzaklıkta da birinci derece sit alanı bulunduğu belirtildi. Günlük 5103 kg patlayıcı da kullanılacağı ÇED raporunda yer aldı.
Daha geçen hafta Çevre İl Müdürlüğü İzmir’in Menderes ve Torbalı ilçeleri sınırında bulunan Karakuyu Mahallesi’nde kalker Ocağı kurulması için ÇED süreci başlattı. ÇED dosyasında, proje alanının 5 bin yıllık Metropolis Antik Kenti’ne 350 metre uzaklıkta yer aldığı belirtildi. Söz konusu projenin gerçekleştirileceği alanın imar planlarında “orman alanı” olarak görüldüğü belirtildi. Çalışmalar kapsamında 51.498,70 metrekarelik orman alanında çalışma yürütüleceği belirtildi. ÇED dosyasında ayrıca çalışmalar kapsamında dinamit ve anfora gibi patlayıcılar da kullanılacağı bilgisi verildi.
Ormanlık alanlara yapılan müdahale konusunda durum gerçekten çok vahim.
Konuyla ilgili olarak Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin birkaç yıl önce hazırladığı rapor şöyle:
Son 10 yılda İzmir ve Menderes Orman işletmeleri toplam 121 bin hektar alanı orman dışı kullanıma açtı.
İzmir’in kent içindeki en büyük yeşil alanı olan Kültürpark’ın sadece 45 hektar olduğu düşünülürse rakamın korkunçluğu daha iyi anlaşılıyor.
Yani İzmir’de 2688 adet Kültürpark büyüklüğünde orman alanı yok edilmiş.
Yok edilen orman alanı, UEFA standartlarında 15 bin stadyum büyüklüğüne ulaşıyor.
Orman alanlarında nelere izin verildiğini incelediğinizde de karşınıza korkunç bir tablo çıkıyor.
İnanılır gibi değil ama 53 bin metrekarelik orman alanında dinamit deposu izni bile verilmiş.
Orman alanlarında yapımına izin verilen diğer tesisler de şöyle: 57 milyon metrekare maden arama sahası, 48 milyon metrekare rüzgar enerji santrali (RES),
143 bin metrekare kum kireç çakıl ocağı, 15 bin metrekare havai fişek tesisi, 600 bin metrekare kömür ocağı, 950 bin metrekare taş ocağı.
Diğer pek çok ilde olduğu gibi İzmir Valiliği de 1 Haziran-30 Haziran tarihleri arasında ormanlık alanlarda piknik yapmayı ve hatta girişleri bile yasakladı.
Orman alanlarında vatandaşın piknik yapması ya da girmesi yasak ama dinamit patlatmak serbest.