Başkan Aksoy “Hepimiz birer engelli adayıyız” diyerek Engelsiz Yaşam Merkezi’ni açtı
Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer: “İlk Kırmızı Bayrağı Menemen’e getirdiğimiz için çok mutluyum”
Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi ve Engelsiz Çilek Kafe 8 Ekim Salı günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer ve diğer ilçe belediye başkanlarının eşlerinin katıldığı bir törenle açıldı. Yaşanabilir ve eşit imkanlar sunan binalara verilen Kırmızı Bayrak’ta İzmir’de ilk olarak bu merkeze asıldı.
Engelli vatandaşların hayat kalitesini arttırmak, sosyal hayata katılımlarını sağlamak ve iş imkanları yaratmak amacıyla çalışmalar yürüten, çalıştaylar düzenleyen Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Emiralem’de yer alan “Engelsiz Yaşam Merkezi”nin açılışını gerçekleştirdi.
Eski Devlet Bakanı Aydın Tümen, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Serday Aksoy’un eşi Dilek Aksoy, ilçe belediye başkanlarının eşleri, İyi Parti İlçe Başkanı Yılmaz Karslı, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen açılış, renkli görüntülere sahne oldu.
Karşıyaka Belediyesi Kent Konseyi’nin ‘Sessiz Korosu’nun yaptığı gösterisiyle başlayan açılış, konuşmalar ve Kırmızı Bayrak töreni ile devam etti.
Serdar Aksoy: “Bu merkez bir domino taşıydı”
Merkezin açılışında konuşan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “31 Mart’ta başladığımız yolculuğa devam ediyoruz. Yaşanabilir kentler inşa etmek için çıktığımız yolda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Herkes için yaşanabilir bir kent yaratmanın temel noktası yok saymanın, ötekileştirmenin olmadığı, eşit bir şekilde hizmet verilen anlayışın yerleştirilmesidir. Bundan dolayı göreve geldiğimizden bu yana Kadın Danışma Merkezi’ni, kreşleri açtık, Sevgi Yolu ve Şiir Sokak’ı açtık. Bugün ise Emiralem’de kurduğumuz bu Engelsiz Yaşam Merkezi ile birlikte, hepimizin birer engelli adayı olduğunu da göz önünde bulundurarak, engelli vatandaşlarımızın kentlerde yaşadıkları zorlukları ortadan kaldırmak ve eşit yurttaşlık ilkemizi hayata geçirmek için ilk adımı attık. Engelli arkadaşlarımızın sosyalleşmesinin, toplum içerisinde var olmasının ve örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldırmak en büyük amacımızdı. Yaşanabilir bir kent kuracaksak göreve buradan başlamamız gerekiyordu. Bu gün buradaki tesisin hayata geçmesinde emeği geçen başta sevgili eşim Dilek Aksoy’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer’e ve gece gündüz demeden çalışarak hazırlıkları tamamlayan belediye emekçilerine çok teşekkür ederim” dedi.
Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi Menemen’e hayırlı olsun diyen Başkan Serdar Aksoy, “Bu merkez Emiralem’i de Menemen’i de çok farklı noktalara, daha modern, daha yaşanabilir kent haline getirmek için ilk adımdı. Burası bir domino taşıydı ve biz ilk taşı itekledik” diye konuştu.
Neptün Soyer: “Sosyal hayatın her alanında, sanatta, siyasette, bilimde engellerin kaldırılmasını istiyoruz”
Otuz ilçenin belediye başkanlarının eşleri olarak törene katılım gösterdiklerini ifade eden Neptün Soyer “Eşlerimiz Belediye Başkanı seçildikten sonra bir araya gelerek, bizlerin de topluma karşı sorumluluğumuz olduğunu düşünerek ve İzmir’de bir fark yaratmak için ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde, bizi en çaresiz bırakan, çözümüne zor ulaşabileceğimiz konunun engelli konusu olduğunu düşündük ve engelsiz yaşam üzerine çalışmaya başladık. Yaklaşık 10 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi olan Engelsiz İzmir Komisyonu ile birlikte çalışmaya başladık. Şimdi onlar da buradalar. Yine kentlerin yaşanabilir ve eşit bir yaşam sunduğuna dair verilen Kırmızı Bayrak’ın belirleyicisi olan Kırmızı Bayrak Komisyonu da aramızda. Kırmızı Bayrağı seçen komisyonun içinde İzmir’deki odalar, meslek örgütleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi birimleri ve dernekler var. Bu komisyonun belirlediği İlk Kırmızı Bayrağı Menemen’e getirdiğimiz için çok mutluyuz. Bu merkez eşit ve bir arada yaşanacak bir yaşam merkezi olarak bu bayrağı hak ediyor” dedi.
Neptün Soyer, “Sosyal sorumluluğun çok önemli olduğunun farkındayız. Bu toplumda kamuyla vatandaşın arasında üçüncü sektör olarak tanımlanan gönüllülük esasıyla çalışan kişiler var. Bizde onların en önünde olmak istiyoruz. Onlarla beraber bu memlekete fayda sağlamak istiyoruz. Demokrasinin gereği olarak toplumda eşit haklara ve fırsatlara sahip, kendine yeten yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Sosyal hayatın her alanında, sanatta, siyasette, bilimde engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Eşit olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Kampüs olarak hizmet verecek
Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi, 6 bin metrekare alan üzerine kurulmuş bir kampüs olarak hizmet verecek. Hem engelli hem de engelsiz vatandaşlar için bir kaynaşma noktası olacak olan kampüs, içinde çocukların eğitim alabilecekleri sanat ve spor merkezleri, aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirebilecekleri parklar, oyun alanları, engelli bireylerin çalışabileceği Engelsiz Çilek Kafe, engelli anneleri başta olmak üzere bütün kadınların katılabileceği mutfak atölyeleri düzenlenecek olan Mor Mutfak gibi bölümlerden oluşuyor.